Σελίδες

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στείλανε το τηλεοπτικό προεκλογικό μήνυμά τους... (elassona-city.gr )

EMEIS PANTOS APO TIN PLEURA MAS , SAN elassonablog STEILAME 3 ERWTISEIS XTHES , MIA GIA KATHE UPOPSIFIO KAI DEN RWTIKE KAMIA . TA SYMPERASMATA DIKA SAS

  Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 24:00, το τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους Ελασσόνας: Γιώργο Πασχόπουλο (Δήμος Ελασσόνας-Ολύμπου Πολιτεία), Χρήστο Καραγιάννη (Δήμος Ελασσόνας-Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση) και Δημήτρη Αβρανά (Λαική Συσπείρωση) στον τηλεοπτικό σταθμό “ASTRA” και την εκπομπή “Reportaz” του δημοσιογράφου Απόστολου Ράιδου. Oι υποψήφιοι Δήμαρχοι είχαν στην διάθεσή τους 2 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του συναδέλφου:



Σε ερώτηση όσον αφορά το θέμα της Οικονομίας και των πόρων του Δήμου Ελασσόνας:
Γιώργος Πασχόπουλος: “Ο Δήμος Ελασσόνας είναι ένας νοικοκυρεμένος Δήμος. Εάν οι πόροι που προέρχονται από τα ταμεία προγραμμάτων και κράτους, επαρκούν, ευελπιστούμε ότι θα είναι αρκετοί για να λύσουν τα προβλήματα.”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Αρχίζεις να κάνεις προγραμματισμό σε ένα Δήμο, μετά την πιστοποίηση συγκεκριμένων πόρων. Ειδάλλως είναι ανούσιο ένας υποψήφιος Δήμαρχος απλά να υπόσχεται στον κόσμο πράγματα και να μην τα τηρεί”.
Δημήτρης Αβρανάς: “Εμείς δεν μιλάμε για σφιχτή διαχείρηση. Μέχρι στιγμής το επίσημο κράτος χρωστάει στους Δήμους της χώρας, 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα εφαρμόσουμε τον Καλλικράτη. Τον αντιλαικό Καλλικράτη γιατί Δημοτικά τέλη και αυξημένη φορολογία είναι στα σχέδια τους”.


Σε ερώτηση όσον αφορά το θέμα της Οικονομίας και της αποδοχής ή μη των υποψηφίων για πόρους μέσα από αύξηση φόρων και τελών:

Γιώργος Πασχόπουλος: “Δεν βάλαμε την προηγούμενη τετραετία φόρους και δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο ούτε αν μας εκλέξει ο λαός, για την επόμενη τετραετία”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Κανείς από μας δεν θα πει προεκλογικά ότι θα βάλει τέλη. Τα λεφτά, οι πόροι είναι ελάχιστοι από τους φόρους. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους από τους φόρους προγραμμάτων που περιμένουμε από το κράτος. Ο κ. Πασχόπουλος διπλασίασε τα τέλη ύδρευσης (στα τέλη αποχέτευσης)”.

Δημήτρης Αβρανάς: “Φόροι θα μπουν και αν λένε ότι δεν θα μπουν ψεύδονται. Είναι μέρος όλο αυτό, του αντιλαικού Καλλικράτη”.

Σε ερώτηση για απολύσεις-πρσλήψεις-συμβάσεις εργαζομένων του Δήμου Ελασσόνας:


Γιώργος Πασχόπουλος: “Πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις. Λειτουργήσαμε στις προσλήψεις αξιοκρατικά”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Ο κ. Πασχόπουλος έκανε προσλήψεις σε αυτούς που ήθελε και απέκλειε άλλους. Αυτά δεν λέω ότι δεν γινόντουσαν και σε παλαιότερες εποχές στους Δήμους αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Κάποτε πρέπει να μπει μια τάξη, είτε με stage είτε με χρονικής διάρκειας εργασία”

Δημήτρης Αβρανάς:
“Το εργασιακό καθεστώς θα είναι ο προπομπός στην μείωση των μισθών λαο στις απολύσεις των εργαζομένων. Το θέμα είναι να προστατέψουμε τους εργαζόμενους του Δήμου. Θα παλεύουμε για την μονιμοποιήσή τους”.


Σε ερώτηση για το θέμα των κοιτασμάτων Λιγνίτη στο Δομένικο Ποταμιάς:


Γιώργος Πασχόπουλος: “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο θέμα του λιγνίτη. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Δομενίκου. Θα είναι για εμάς αιτία πολέμου αν επιχειρήσουν οτιδήποτε. Όλοι οι φορείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και θα κινηθούμε αν χρειαστεί και δικαστικά”.

Χρήστος Καραγιάννης:Έγινε σήριαλ ο λιγνίτης. Πρέπει να σταματήσει η κατάσταση αυτή να επαναλαμβάνεται. Χωρίς την συννενόηση με την τοπική κοινωνία, να ξέρουν ότι θα μας βρουν δυναμικά απέναντι τους”.
Δημήτρης Αβρανάς: “Η εναντίωση στο λιγνίτη θα αποκτήσει πιο κύριο περιεχόμενο εάν παρουσιαστεί σαν εμπόδιο από τον ίδιο τον λαό σε αυτούς που βλέπουν την ενέργεια σαν ένα φιλέτο για το συμφέρον των μονοπωλίων και μόνο”.

Σε ερώτηση για το θέμα της αξιοποιήσης της περιοχής του Ολύμπου:

Γιώργος Πασχόπουλος: “Θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη με σεβασμό και με τουριστική προοπτική. Πρέπει να συνδέσουμε τον όλυμπο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα διαφύλαξής του και να προχωρήσουμε στην κατασκευή καταφυγίων και από την δική μας πλευρά”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Ακούω 20 χρόνια τις κουβέντες του κ. Πασχόπουλου. Ακούω τα ίδια πράγματα. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό κάνανε 4 χρόνια, τώρα. Ασχολήθηκα με το Μυθολογικό Πάρκο και από την Καρυά υπήρχε το Κέντρο Μύθου, που θα μπορούσαν να συνδεθούν. Ο Όλυμπος αποτελεί σημείο τουριστικής ανάπτυξης αλλά με προσοχή στην ίδια την περιοχή”.
Δημήτρης Αβρανάς: “Τον Όλυμπο θα τον καταστρέψουν. Είναι ένα από τα φιλέτα μαζί με τον λιγνίτη. Τα σενάρια μιλούν για αιολική ενέργεια των μεγάλων τουριστικών μονάδων. Τα δάση μας είναι για λαική περιουσία. Τα χέρια κάτω από τον Όλυμπο”.

Σε ερώτηση για τα έργα που σκοπεύουν να κάνουν εάν εκλεχτούν:


Γιώργος Πασχόπουλος: “Ο κ. Καραγιάννης κάνει ότι δεν θυμάται. Ξέχασε τα έργα που κάναμε και θεωρεί ότι τα επόμενα που θα κάνουμε “θα” είναι και ότι στην ουσία δεν θα υπάρξουν. Όμως η μεταφορά του νερού από το Κεφαλόβρυσο όπως και η υπόλοιπη αποχέτευση που θα ολοκληρωθούν στην πόλη θα είναι έργα ουσίας και πραγματικότητας. Εάν δεν πιστεύει μπορεί να έρθει στην τεχνική υπηρεσία και να πληροφορηθεί”.
Χρήστος Καραγιάννης: “Ξέρουμε να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και όταν οργανωθούν οι τεχνικές υπηρεσίες θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Τώρα πριν τις εκλογές μπορούμε να πούμε πολλά αλλά δεν είμαστε τέτοιοι. Ξέρουμε την μορφολογία, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για την άρδευση και την ύδρευση, για την ασφαλτόστρωση των γεωργικών δρόμων, για τον βιολογικό καθαρισμό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες”.

Δημήτρης Αβρανάς: “Εμείς λέμε ότι θα μπούμε στην πρώτη γραμμή. Θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας και θέματα όπως το ΚέντροΥγείας, οι εξοπλισμοί πλήρως των υπόλοιπων παραρτημάτων στον διευρυμένο Δήμου όπως και η απαραίτητη κινητή μονάδα που χρειάζεται ο πολίτης, είναι στους στόχους μας”.

Σε ερώτηση για τις ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσουν σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο:

Γιώργος Πασχόπουλος: “Θα λειτουργήσει ενιαία με τον Καλλικράτη ο Δήμος Ελασσόνας. Αυτή η δυνατότητα δίνεται σήμερα. Θα βρούμε σημεία επαφής με όλους τους αυτοδιοικητικούς και προγραμματίζουμε Αντιδημαρχίες σε όλα τα πόστα”.

Χρήστος Καραγιάννης:
“Για το πρόγραμμα Καλλικράτης, πρέπει να έρθουν πόροι. Ο κόσμος είναι ανήσυχος αν τα χωριά του θα είναι ζωντανά. Με πολλή δουλειά και μεράκι θα τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που χρειάζονται”.

Δημήτρης Αβρανάς: “Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο θέλουν να μπουν στους Δήμους, να πάρουν την υγεία, τον Όλυμπο, τον λιγνίτη. Για αυτό είναι αντιλαικός ο Καλλικράτης. Με τον Καποδίστρια είχαμε συνενώσεις. Έρχεται ακριβώς να εξυπηρετήσει το μεγάλο συμφέρον, ο Καλλικράτης”.  

Σε ερώτηση για την αγροτική ανάπτυξη:


Γιώργος Πασχόπουλος: “Πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε τον κόσμο. Η γεωργία να αποκτήσει νέες καλλιέργειες. Η κτηνοτροφία να έχει συστηματική ανάπτυξη. Ο τουρισμός να γνωρίσει την δική του μεταποίηση και να παράγουμε τοπικά παραδοσιακά προιόντα”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Η καλλιέργεια έχει μειωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να προσέξει η κεντρική εξουσία. Θα δούμε ποιες αρμοδιότητες θα μας δώσουν. Πρέπει να κάνουμε αγροτική ασφαλτόστρωση. Πρέπει η κτηνοτροφία να ενωθεί μέσα από ένα ενιαίο γραφείο ενημέρωσης”.

Δημήτρης Αβρανάς: “Δεν μπορεί ο κάθε Δήμαρχος να αποποιείται την σημερινή κατάσταση της Επαρχίας Ελασσόνας. Εμείς μιλάμε για μια αγροτική οικονομία, που να είναι αυτάρκης σε συγκεκριμένα αγροτικά προιόντα, ειδικά της περιοχής μας”.


Κάπου εκεί ο κ. Ράιδος άφησε το περιθώριο σε κόσμιο επίπεδο, για ανάλυση και διάλογο των τελευταίων σχόλιων, του κάθε υποψηφίου προς τον αντίπαλο συνομιλητή του:

Γιώργος Πασχόπουλος: “Ο Δήμος μας πήρε απόφαση για εργάτες δίμηνης διάρκειας. Εμείς έπρεπε να αναπληρώσουμε τις θέσεις αλλά ο κ. Καραγιάννης ξεχνάει ότι το 2006 το παρέπεμψε παρανόμως το θέμα και κράτησε ομήρους όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τιμή μου που τα 3 χρόνια τα συγκρίνει με τα 8 δικά του. Να πάει να δει τα έργα αν δεν πιστεύει αυτά που λέμε. Παραλάβαμε μια κατάσταση με τον αείμνηστο Δήμαρχο Βασίλη Φαρμάκη και ούτε καύσιμα δεν μπορούσαμε να βάλουμε στα αυτοκίνητα του Δήμου. Σιγά-σιγά απέκτησε μια αξιοπιστία ο Δήμος. Δημοπρατήσαμε τόσα έργα όσα σε 8 χρόνια ο κ. Καραγιάννης. Το φράγμα Αγιονερίου είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας. Καταφέραμε να το βάλουμε στην ατζέντα, μετά και την επιβεβαιωμένη υπόσχεση του κ. Σκανδαλίδη”.

Χρήστος Καραγιάννης:
“Ακούγοντας τον κ. Πασχόπουλο θα νομίζει κανείς ότι υπήρξε μια πανδαισία έργων στον τόπο. Τέσσερα χρόνια ούτε ένα ευρώ δεν έφεραν στα ταμεία. Τους παραδώσαμε 25 δημοπρατημένα έργα με κόστος 6 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα όταν τέθηκε το θέμα του δρόμου της Λεύκης, πάλεψα όσο μπορούσα για να πραγματοποιηθεί και όταν ήρθε η ώρα να το ανακοινώσω, σεβάστηκα την προεκλογική περίοδο και αρνήθηκα. Αυτό είναι ηθικός πολιτισμός. Θα μπορούσα να το ανακοινώνω προεκλογικά τότε και δεν το έκανα. Τι κάνανε τα 4 αυτά χρόνια και δεν τα βγάζανε τότε αλλά τώρα; Όσον αφορά για το φράγμα του Αγιονερίου, θέλει 10 εκατομμύρια ευρώ για να αποπερατωθεί και πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ για να ολκληρωθεί πλήρως. “Θα”, είναι όταν τα λες πριν τις εκλογές και ο τύπος της Ελασσόνας γράφει ότι ο κ. Πασχόπουλος έχει πλήρη ανυπαρξία. Ο κόσμος λέει ότι δεν κάνει τίποτα. Αντί να ζηττήσουν συγνώμη δεν κάνανε τίποτα. Υποσχέθηκαν 116 έργα και δεν κάνανε απολύτως τίποτα. Στα ταμεία αφήσαμε 2.000.000 ευρώ και εκείνοι τα εισπράξαν στην θητεία τους”.

Εκεί ο κύριος Πασχόπουλος πήρε τον λόγο και ρώτησε τον κ. Καραγιάννη, ποιος υπέγραφε το άρθρο στον τύπο που έλεγε ότι δεν πρόσφερε τίποτα ο ίδιος στον Δήμο και ο κ. Καραγιάννης ανταπάντησε ότι και ο τύπος να είναι δικός του, αυτό είναι ένα δικό του θέμα και πως ο κ. Πασχόπουλος δεν μπορεί ούτε στον τύπο της Επαρχίας να απαντήσει.

Τον λόγο πήρε ο κ. Αβρανάς λέγοντας: “Μπορεί ο λαός να πάει να ψηφίσει χωρίς να λάβει υπόψην του, την δύσκολη οικονομική κατάσταση; Μπορεί να ζήσει στην Ελασόνα ένα ζευγάρι με 500 ευρώ; Θα πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν αυτούς τους Δημάρχους που υποστηρίζουν έναν τέτοιο Καλλικράτη;”



Στο τέλος ο κ. Ράιδος επέβαλε μερικές ερωτήσεις που στείλανε οι τηλεθεατές και ήταν:
α) Τι θα αλλάζατε από αυτά που έχετε πράξει; (Ερώτηση σε κ. Πασχόπουλο και κ. Καραγιάννη)


Γιώργος Πασχόπουλος: “Θα άλλαζα το ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι μόνιμος πολίτης στον Δήμο του”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Κάναμε λάθη, αδικήσαμε κόσμο. Η πόρτα όμως ήταν πάντα ανοικτή. Από τον όγκο των δράσεων αδικήσαμε κόσμο. Θα κοιτάξουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι”.


Στον κ. Αβρανά η ερώτηση ήταν η εξής:
β) Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα και ποιοι ευθύνονται;


Δημήτρης Αβρανάς: “Δένει ο Καλλικράτης με το Μνημόνιο. Εφαρμόζονται πολιτικές 50 χρόνων πίσω. Θέλουν να υποδουλώσουν τον νεαρό λαό. Θα πρέπει να αντισταθούμε και να βάλουμε τον πήχη ψηλά”.


Τέλος απεθύνθηκαν δύο ερωτήσεις και στους τρεις υποψήφιους Δημάρχους Ελασσόνας, οι οποίες ήταν από τηλεθεατές και ήταν οι εξής (και στις οποίες καλούνταν να απαντήσουν με μια σύντομη απάντηση):

α) Τι έχετε σκοπό να κάνετε με την δημιουργία του παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης;
β) Θα έχετε ειδικούς συμβούλους;


Γιώργος Πασχόπουλος: “Το θέμα του παρκέ θα μπει σε πρόγραμμα. Σαν Δήμος, θα ολοκληρώσουμε την λειτουργία του παρκέ εάν δεν βρεθούν οι πόροι από ανάλογα προγράμματα. Δεν θα χρησιμοποιήσω πολύ πιθανόν ειδικούς συμβούλους”.

Χρήστος Καραγιάννης: “Χρειαζόταν μια μικρή δαπάνη για αυτό το έργο, αξίας 100.000 ευρώ. Είχα πάρει έγκριση τότε, έγιναν όμως οι εκλογές και στην συνέχεια δεν έψαξα το θέμα αλλά ο Δήμος μπορεί να το εξασφαλίσει. Εγώ είχα ειδικούς συμβούλους και ανάλογα τι θα προβλέπει ο Νόμος και τι τεχνικές γνώσεις θα έχουν που δεν θα κατέχουμε εμείς, μόνο τότε θα έχω δίπλα μου”.

Δημήτρης Αβρανάς: “Όχι μόνο το παρκέ θα κάνει ένας Δήμαρχος της “Λαικής Συσπείρωσης” αλλά πολλά περισσότερα για τον αθλητισμό. Εμείς δεν χρειαζόμαστε ειδικούς συμβούλους αλλά αγωνιστές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου