Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Και αν εκλεγώ, μπορώ να αλλάξω την κατάσταση;»

Του Αντώνη Λιάνου, Εκδότη της ηλεκτρονικής εφημερίδας www.elassona-city.gr (tou zitisame na mas grapsi duo logia gi autes tis ekloges kai ton euxaristoume para polu pou mas empisteuthike to keimeno tou)

Φτάσαμε μετά από μια απίστευτη μάχη εντυπώσεων και περιοδειών σε Μ.Μ.Ε. και Επαρχία, αντίστοιχα, στην τελική έκβαση εκλογής νέου Δημάρχου για τον νέο Διευρυμένο Δήμο Ελασσόνας, που δεν είναι άλλη από την κάλπη. Μια εκλογή που έχει την μεγάλη διαφορά όσον αφορά το αριθμητικό σύνολο ψηφοφόρων (πλέον έξι Δήμων και τριών Κοινοτήτων και όχι μόνο των ψηφοφόρων του Δήμου Ελασσόνας) αλλά και την ίδια γνώριμη κατάσταση, δύο μονομάχων, γνωστών στην κοινωνία της πόλης και της γύρω περιοχής.

Γιώργος Πασχόπουλος, νυν Δήμαρχος και εδώ και μια εικοσαετία στα Δημοτικά Συμβούλια παρών και από την άλλη πλευρά, Χρήστος Καραγιάννης, πρώην Δήμαρχος για οκτώ συνεχόμενα έτη της Δημοτικής Αρχής. Στην μέση, ο «Νταρτανιάν» του εκλογικού στίβου, Δημήτρης Αβρανάς, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μπει στα κοινά της Αριστεράς και να συσπειρώσει ξανά τον κόσμο του Κ.Κ.Ε. της Επαρχίας Ελασσόνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε από τις δύο μεγάλες μαχόμενες δυνάμεις και σκληρά αντιμαχόμενες πλευρές όλα τα «κάναμε», όλα τα «δεν κάνανε» και όλα τα «θα κάνουμε».

Εμείς δεν θα μιλήσουμε για το ποιος έκανε ποια, εξάλλου εγώ προσωπικά έχω μπερδευτεί γιατί σε λίγο θα πιστέψω, πως τα κάνανε και οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ο ένας τα έφτιαχνε, ο άλλος τα γκρέμιζε και τα ξανακατασκεύαζε. Εμείς θα σας καταθέσουμε την άποψη μας (και όταν λέω εμείς, το κείμενο είναι υπογεγραμμένο από μένα αλλά οι ιδέες είναι κοινές με ανθρώπους της ίδιας νεαρής και όχι μόνο ηλικίας), για το τι πρέπει να γίνει στην Επαρχία.

Θα εστιάσουμε στα βασικότερα για εμάς:

Εάν ο λιγνίτης είναι να γίνει και έχει υπογραφεί θα γίνει. Με Κυβερνήσεις που το μόνο που δείχνουν εδώ και 30 χρόνια, να είναι ανικανότητα να «περάσουν» έστω και ένα «ΟΧΙ» (το τελευταίο πρέπει να το είπε ο πεισματάρης Μεταξάς) εις στας Ευρώπας, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι ότι, στο χειρότερο «να κατασκευαστεί εργοστάσιο λιγνίτη» ή «να γίνει εξόρυξη μόνο;» και με δεδομένου ότι εμείς ΑΠΑΝΤΑΜΕ «ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ», (αφού εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας υπήρχαν και υπάρχουν) εάν πρέπει να αποφασίσουμε, από τα δύο πρώτα, επιλέγουμε το δεύτερο με βαριά καρδιά («μόνο εξόρυξη»). Εάν τώρα το επόμενο και με το ζόρι, ζήτημα, είναι «Θα πρέπει να σκάψουμε όλη την Ποταμιά για χάρη του λιγνίτη», καλό θα ήταν ο νέος Δήμαρχος να κοιτάξει και το εναλλακτικό σχέδιο, της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ των κατοίκων αυτής της περιοχής, προς την Ελασσόνα και όχι προς τον…Τύρναβο!
Εάν τώρα το θέμα «ΛΙΓΝΙΤΗΣ» θεωρείται ακίνδυνο και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί και δεν θα αλλάξει κατά πολύ την ζωή μας, το δεύτερο βασικό θέμα ακούει στο όνομα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΟΣ-ΠΡΟΙΟΝΤΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ». Σε αυτό το θέμα υστερούμε χρόνια και χρόνια. Άνθρωποι ακατάλληλοι σε θέσεις που δεν μπορούν ούτε να βοηθήσουν και εκτίθενται  και δεν το αντιλαμβάνονται. Η Ελασσόνα και η Επαρχία, χρειάζονται «12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟ». Δεν διανοείται η μεγαλύτερη γιορτή της Ελασσόνας, η «ΦΕΤΑ» να αφορά μόνο την τυροκομική πλευρά της πόλης, ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμη προϊόντα  που χρειάζονται προβολή και που μπορούν να μεταφερθούν στις μέρες της «ΦΕΤΑΣ» με αποτέλεσμα, ακόμη περισσότερους τουρίστες στον τόπο μας. Ποιος άραγε γνωρίζει ότι πέρα από τα βιολογικά κρασιά, τα νόστιμα τυριά και την Αιγοπροβατίνα, η Άκρη έχει στις πλαγιές της, άφθονη ποσότητα μανιταριών ενώ για παράδειγμα έξι τουλάχιστον Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν στην περιοχή τους, το πιο σπάνιο είδος ορχιδέας στη χώρα, που ανάγκασε καθηγητές Γαλλικού και Αυστριακού Πανεπιστημίου να έρθουν για να το εξερευνήσουν; Ακούμε ακόμη και σήμερα, για «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ», για «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ», την ώρα που οι παρολύμπιες περιοχές επιθυμούν μόνο «Αξιοποίηση του Ολύμπου, με τον Όλυμπο αλλά χωρίς τον Όλυμπο». Με λίγα λόγια, μιλούν για μικρές παρεμβάσεις ώστε να παραμείνει το βουνό αναλλοίωτο και να μπορεί να κρατήσει την έννοια του μύθου που κουβαλά, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε. Μικρές παρεμβάσεις για να μπορέσει η μεγαλύτερη περιοχή κτηνοτροφίας της Επαρχίας να μείνει στο ίδιο παραγωγικό επίπεδο, που έχει σήμερα. Υπάρχουν δεκάδες αθλήματα που αφορούν τον Όλυμπο. Υπάρχουν δεκάδες άτομα ενεργά στο χώρο του αθλητισμού που διοργανώνουν μόνοι τους εκδηλώσεις, που αυτοσυντηρούνται μέχρι ένα σημείο, που θέλουν να δώσουν στους «εισαγόμενους» τουρίστες ένα «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ» και αυτό δεν υπάρχει! Ο μόνος που δουλεύει σε αυτόν τον τομέα, άριστα είναι ο θρησκευτικός τουρισμός! Περάσαμε με τους συνεργάτες μου, με την Elassona-city.gr τρεις φορές, τα τελευταία τρία χρόνια, από τις περιοχές των μεγάλων ανασκαφών σε Άζωρο, Σαραντάπορο κλπ και πέρα από τα πολύ καλοσχεδιασμένα φυλλάδια, το χάος! Τα αγριολούλουδα έχουν σκεπάσει μνημεία αιώνων! Για ποιον τουρισμό μιλάμε τόσα χρόνια;
Το τρίτο θέμα μας, είναι ο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ». Το τόνισε ο Γιώργος Πασχόπουλος, το επανέλαβε ο Χρήστος Καραγιάννης. Με Νεολαίες, που μαζεύονται απλά και μόνο για να λέμε ότι υπάρχει «οργανωμένο νέο αίμα», όχι ο εθελοντισμός δεν πρόκειται να  υλοποιηθεί στην πράξη αλλά πολύ περισσότερο να έχει και διάρκεια. Σε εποχές που τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, ειδικά σε αυτήν την τριετία που προβλέπονται μεγάλες οικονομικές ανακατατάξεις, ο εθελοντισμός θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο σε όλα τα κοινωνικά στρώμματα, σε πράγματα απλά αλλά και σε πράγματα πολύ σοβαρότερα όπως είναι ο τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας, των Διασωστικών Ομάδων και της προστασίας του Περιβάλλοντος. Εάν δεν ενεργοποιηθούν οι Ελασσονίτες, θα αναγκαστούμε να βλέπουμε συσσίτια στον Δήμο. 600.000 μέχρι στιγμής οι άστεγοι στην Αθήνα. Το πρόβλημα θα αρχίσει από εκεί που κάποτε άκμαζε στην πλήρη επιτυχία του. Κάποτε λέγαμε ότι «φύγε στην Αθήνα, να βρεις δουλειά», τώρα στην πρωτεύουσα τονίζουν «φύγε από την Αθήνα, η αποκέντρωση ξεκινά». Δεν μπορεί να θέλουμε να καθαρίσει η πόλη, π.χ. από τα αδέσποτα και την λύση που εφευρίσκουμε σαν πολίτες να είναι η «φόλα». Υπάρχουν τρόποι σε όλα τα προβλήματα και τα προβλήματα είναι για να λύνονται.
Τελευταίο θέμα και μια συμβολή, προσωπική, προς τον νέο Δήμαρχο. Δήμαρχε, ελάττωσε τις χρηματικές υποστηρίξεις σε Αθλητικά σωματεία, Μορφωτικούς Συλλόγους και σε Μ.Κ.Ο. οργανώσεις. Όποιος θέλει να δημιουργεί ομάδα, σύλλογο και οργάνωση, αν έχει την δυνατότητα, ας το κάνει. Δεν μπορεί να στερούνται πολίτες με κινητικά και οικονομικά προβλήματα, υποστήριξης, δεν μπορεί να μην λειτουργούν λάμπες στον Πεζόδρομο της Αγοράς, δεν μπορεί να μην διορθώνονται οι δρόμοι και να μετράμε σήμερα μόνο στην Ελασσόνα, 957 λακκούβες! Μετρημένες! Λακκούβες εδώ και μια δεκαετία! Ε δεν μπορεί να επικρατεί ένα «πολεοδομικό» μπάχαλο και κάθε τρεις και λίγο να αναγκαζόμαστε να ακούμε για οικονομικά προβλήματα συλλόγων, ομάδων κλπ. Όποιος έχει δύναμη, να στήνει και να δημιουργεί. Τα «ξένα κόλλυβα» μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ πιο χρήσιμα πράγματα. Δήμαρχε, μην κάνεις πίσω. Πεζοδρόμια παντού! Μονόδρομοι παντού. Οι Ελασσονίτες που θέλουν να πίνουν τον καφέ και να «καμαρώνουν» το αυτοκίνητό τους, να εξαφανιστούν. «Πάρκινγκ για νταλίκες»… έχουμε στην πόλη και δεν παρκάρει κανένας τις καθημερινές. Καλό το Φράγμα, το Μυθολογικό Πάρκο και το νερό του Κεφαλοβρύσου αλλά εμένα με ενδιαφέρει να μπορώ να περπατώ και να μην φοβάμαι τον άλλο που «καβαλά» το πεζοδρόμιο για να «αράξει» το όχημα του. Τέλος, ένα χρόνιο πρόβλημα με τον Πεζόδρομο της Βενιζέλου, που ανάθεμα αν είναι πεζόδρομος. Κατανοητή η ανάγκη για μεταφορά προϊόντων, φαρμάκων, ενδυμάτων στα εν λόγω μαγαζιά αλλά άλλο η ρυθμισμένη χρονική διάρκεια παραμονής και άλλο η συνεχόμενη στάθμευση των μεταφορικών μέσων. Η Δημοτική Αστυνομία να μην «ντρέπεται» τόσο να επιβάλλει πρόστιμα. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους!

Τέλος το μόνο που θέλω να τονίσω, είναι ότι η μεγάλη αγάπη για την πόλη μου, με έκανε να επιστρέψω στην Ελασσόνα, πριν ένα χρόνο. Και αυτό που παρατηρώ, είναι ότι η ίδια «κατασκευαστική-δημιουργική» παιδεία που προϋπήρχε, συνεχίζει να μας διακατέχει. Οι Ελασσονίτες δεν την αγαπάνε πραγματικά την πόλη τους. Μερικά Δημοτικά Διαμερίσματα αγαπάνε τον τόπο τους. Τσαριτσάνη, Καρυά, Βερδικούσια, Καλύβια, Κοκκινοπηλός, Λιβάδι…Η Ελασσόνα αγαπά την Ελασσόνα; Λέμε «Ναι» στα έργα! Μελέτη όμως πιο πριν! Η Ελασσόνα πάσχει από σύνδρομο «Εντάξει μωρέ εγώ θα ενεργοποιηθώ; Ας το κάνουν αυτοί που ψήφισα!». Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος αφού αποφασίζει να ψηφίζει, ας ψηφίζει άτομα που έχουν γνώση-εμπειρία αλλά και φρέσκες ιδέες. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια άτομα στα ψηφοδέλτια, ας κρατήσουμε τα ψηφοδέλτια για το χειμώνα. Λίγο πολύ όλο και κάπου θα χρειάζονται. Η ψήφος ήταν δύναμη, όταν δεν κρυβόταν από πίσω το παρακράτος σε όλο του, το μεγαλείο. Όταν η ψήφος «καπαρώθηκε» από το σύστημα, έγινε η ίδια σύστημα, που παραγωγό της, ήταν μόνο οι εντυπώσεις και όχι η συστηματική ανάπτυξη των αναγκαίων τομέων.

ΥΓ. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους. Οι νικητές δεν θα έχουν κερδίσει τίποτα. Παρά μόνο μια ευκαιρία να αλλάξουν την ζωή των παιδιών τους…

1 σχόλιο:

  1. Pantos, pernontas kai aformi apo auta pou egrapse o Antonis , de vlepo na allazei xroma h selida tou blog mas kai και ο nown noeito .

    ΑπάντησηΔιαγραφή